Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Mark Zuckerberg vertelt niet in welk hotel hij zelf slaapt

Facebook vraagt de hele tijd wat je aan het doen bent en waar, maar oprichter Mark Zuckerberg is niet van plan te delen in welk hotel hij slaapt.

Dat bleek dinsdagavond tijdens het verhoor in  Amerikaanse Senaat waar Zuckerberg zich moest verantwoorden voor misbruik van zo’n 87 miljoen gebruikersprofielen door marketingbedrijf Cambridge Analytica.

Zuckerberg antwoordde na een lange stilte “nee” op de vraag van senator Dick Durbin of hij wil vertellen waar hij overnacht. De baas van Facebook, dat alles openbaart, wil zelf graag privacy, leek de boodschap. Zuckerberg erkende niet genoeg gedaan te hebben zijn platforms te beschermen tegen nepnieuws en misbruik van data.

2. ...en hij weet nog steeds niet precies hoe Facebook-data zijn buitgemaakt

De topman gaf ook aan nog steeds niet te weten hoe Cambridge Analytica de openbare data kon buitmaken. Het bedrijf verzamelde gegevens via een quiz. Opvallend is ook dat hij ook geen antwoord kon geven op de vraag hoeveel vergelijkbare apps dit kunnen doen en dat niet duidelijk is of mensen die zijn uitgelogd toch gevolgd worden. Dat moest hij "navragen".

Over de vermeende Russische inmenging zei Zuckerberg dat inmiddels duizenden nepaccounts zijn verwijderd waarvan een deel de Amerikaanse en de Russische politiek probeerden te beïnvloeden. De Facebook-oprichter verdedigde wel het personaliseren van advertenties, omdat mensen irrelevante reclame nog irritanter vinden dan gewone reclame.

3. Nederlandse maker van zaklampen op zonnestroom WakaWaka wil €2,5 miljoen ophalen

De Nederlandse startup WakaWaka wil 2,5 miljoen euro ophalen via de uitgifte van certificaten van aandelen op de groeibeurs NPEX. Het bedrijf maakt onder meer zaklampen die op zonnestroom werken.

WakaWaka heeft deels een sociale doelstelling en wil gebieden in onder meer Afrika die geen elektriciteitsnet hebben voorzien van krachtige opladers. Oprichters Maurits Groen en Camille van Gestel mikken op verdrievoudiging van de omzet, tot 14 miljoen euro in 2020.

4. LeasePlan kan beleggers niet overtuigen van superieure waarde

De beursgang van LeasePlan, één van de grootste aanbieders van lease-autocontracten in Nederland, heeft moeite om potentiële belegger te overtuigen dat het bedrijf meer waard is dan concurrenten. Daarom wordt de geplande beursgang uitgesteld tot na de zomer, zegt topman Tex Gunning tegen het FD.

LeasePlan is sinds twee jaar in handen van een consortium waarin zakenbank Goldman Sachs, pensioenuitvoerder PGGM en private-equitybedrijf TDR Capital participeren. "We mikken op na de zomer, dan zijn we meer klaar met het strategische verhaal. Maar uiteindelijk beslist onze aandeelhouder over de timing", aldus Gunning over de beursgang tegen het FD.

5. Exit topman Volkswagen

Volkswagen-topman Matthias Müller, twee jaar geleden binnengehaald als puinruimer na het uitbreken van het schandaal met de sjoemeldiesels, wordt alweer aan de kant geschoven. Volgens de krant Handelsblatt zijn grootaandeelhouders van mening dat een nieuwe fase aanbreekt voor de Duitse autobouwer, die om een andere leiding vraagt. Naar verluidt kan Herbert Diess, momenteel bestuurder bij het merk Volkswagen, vrijdag al benoemd worden als opvolger.

6. EasyJet mikt op overname failliet Alitalia

EasyJet heeft zijn zinnen gezet op de failliete Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, en daar gaan naar verluidt Air France-KLM en investeringsmaatschappij Ceberus Capital Management bij helpen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het drietal zou dan moeten opboksen tegen een andere kaper op de kust. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA is dat de Duitse luchtvaartgigant Lufthansa.

Afgelopen dinsdag verliep de deadline voor biedingen. Air France-KLM onkende dinsdagavond een bod te hebben uitgebracht.

7. Aantal doe-het-zelfwinkels krimpt, maar huizenmarkt stuwt omzet

Nederland telt minder doe-het-zelfwinkels, maar dankzij de oververhitte woningmarkt draaien ze wel als een tierelier. De omzet van kluswinkels is in 2017 met 7 procent gestegen ten opzichte van 2018, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De langetermijntrend is wel dat het aantal vestigingen krimpt. Tussen 2008 en 2017 met 6 procent: van 5.290 naar 4.960 doe-het-zelfwinkels. Vooral verf- en behangwinkels, winkels in vloeren en ijzerhandels verdwenen uit het straatbeeld.

8. Grote prijsverschillen dierenartsen bij behandelingen kat en hond

Het is Internationale Dierendag! Voor wie het niet wist. De site dierenartskiezen.nl neemt de gelegenheid te baat om te wijzen op toenemende prijsverschillen bij behandelingen van katten, honden en andere huisdieren.

Dierenartsen met hoge tarieven zijn nauwelijks in beweging gekomen, in het afgelopen halfjaar, maar goedkope dierenartsen hebben hun tarieven verder verlaagd. "De laagste prijs in Nederland voor een reguliere inenting van een kat is gedaald van 25 euro naar 20 euro (-20 procent) en voor een hond van 27 euro naar 25 euro (-7 procent)."

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)